LEZINGEN-SERIE, NAJAAR 2016

Een serie lezingen door Ad van Dun, op drie verschillende locaties, met het thema: Innerlijke kracht. De lezingen duren anderhalf uur:

 • Jezelf zijn
  3 sept., 14:00 - 15:30
  Stadsbibliotheek Maastricht
  Avenue Ceramique 50, 6221 KV Maastricht

 • Alles gebeurt nu
  6 sept., 19:30- 21.00
  Ontmoet Anna, Stationsplein 1, 6231 CN Meerssen

 • Een rijker bestaan
  11 sept. 10:30-12.00
  klooster Wittem, Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem

Kosten: 7,50, incl. kop koffie
Aanmelden: bij secretariaat@stiltij.nl


Wie verlangt er niet naar volheid van leven? Is onze agenda niet gevuld met activiteiten die vervulling beloven, direct of indirect? En gebruiken we niet al onze vermogens om ons geluk concreet te realiseren?

Maar de praktijk is weerbarstig, en de omstandigheden zijn niet altijd even gunstig. En ook wijzelf blijken vatbaar voor verleiding en bedreiging, we verliezen ons in hebzucht of kwaadheid, nemen het links of rechts niet zo nauw met de dingen.

Stabiel en betrouwbaar omgaan met de grote krachten van lichaam en geest is niet zo eenvoudig. Hoe weet je, temidden van de vele opties, waar je energie naartoe moet gaan? Wat vraagt aandacht en wat niet? Hoe weet je wat de bedoeling is van alle impulsen en signalen?

De lezingen helpen wat structuur te schenken aan de drukte en onduidelijkheid van ons dagelijks bestaan. In de wijsheidstradities wordt ons bestaan de 'Grote kwestie van leven en dood' genoemd. Hoe los je die kwestie op?

 

 • Lezing 1: 'Jezelf zijn'
  (bibliotheek Maastricht, 3 september)

Het menselijk bestaan biedt vele mogelijkheden om je geluk al dan niet duurzaam te realiseren. Je hebt van alles tot je beschikking. Maar wat is echt de moeite waard? Hoe zorg je dat je geluk niet hoeft te blijven bewaken?

Het kostbaarste wat je als mens tot je beschikking hebt is je lichaam. We gebruiken het als presentatie van onszelf en verwaarlozen het tegelijkertijd, want we zijn er niet echt vertrouwd mee. Maar door nuchtere waarneming kunnen we ons lichaam zien zoals het is, en het bevrijden van de druk van onze eigen opgelegde doelen.

Je totaalbestaan is veel meer dan alleen je lijf en je zintuigen. Je kunt wel van daar vertrekken om aan te komen in een ontspannen en open levenshouding.
Je bént al compleet – daar kun je mee werken.

 

 

 • Lezing 2: 'Alles gebeurt nu'
  (Ontmoet Anna, Meerssen, 6 september)

‘Ik weet altijd precies wat ik moet zeggen - ongeveer een uur nadat ik het had moeten zeggen.’

Er is veel dat ons ontgaat. We zijn meer bezig met onze ervaringen te herkauwen, dan dat we meekrijgen wat er gebeurt. Vaak zitten we er in onze afwezigheid dan ook pijnlijk naast.

De werkelijkheid wacht niet, en heeft geen boodschap aan onze mening. Wil je het volle leven, dan is er maar één manier: in de stroom gaan staan. Daar heb je niets aan breinwerk, maar des te meer aan luisteren, voelen, ademen.

Dit rijke ademgebied is ook het terrein van kunst, poëzie, muziek, dromen, etc. Adem laat je uitdrukken wat zich in jou kenbaar wil maken.
Het leven draait al, elk moment. Het is aan jou om dit leven te beamen.

 

 

 • Lezing 3: 'Een rijker bestaan'
  (klooster Wittem, 11 september)

Ons hart, de geest, kan in potentie alles zien, begrijpen hoe de dingen werken en doordrongen zijn van mededogen, inzicht en bewogenheid. Laat jouw hart onbelemmerd een helder licht schijnen, dan is alles duidelijk. Maar vaker is er enkel een vlammetje en kom je niet toe aan je volste werking.

Dit is waarom spiritualiteit – als motief en als methode – zo belangrijk is. Oog krijgen voor innerlijke kwaliteit legt de bronnen bloot die ons leven duurzaam kunnen vervullen. Dan wordt het normaal om gezag te geven aan die innerlijkheid, aan hier en nu verbonden zijn.

Voeling krijgen met dit onbegrensde potentieel gebeurt het makkelijkst in meditatie. Van enkel zitten, zonder externe signalen en functies, raken we onthand. Als we de durf hebben om zo te ontgrenzen, krijgt leven vrij spel.